Στο ΜέΡΑ25, η γνώμη όλων των μελών μετράει. Γίνε μέλος και πες μας τη γνώμη σου μέσω αυτού του ερωτηματολογίου.

Γίνε μέλος Σύνδεση

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ & ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Συνοδοιπόροι, φίλες και φίλοι,

Το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 πλησιάζει. Ήρθε η στιγμή να διαβουλευτούμε για το πως θα εκπροσωπηθούν τα μέλη μας και ποια μορφή θα πάρει το νέο Καταστατικό μας.

Κεντρικό μας σύνθημα για την όλη συνεδριακή διαδικασία είναι το:

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ – ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

ΜέΡΑ25 – 1ο ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ας αρχίσουμε λοιπόν αμέσως να συμμετέχουμε και να συναποφασίζουμε. Τώρα, σήμερα, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί!

Όπως θα δείτε, ετοιμάσαμε ενότητες ερωτημάτων που συνδυάζουν απαντήσεις ΝΑΙ/ΟΧΙ και ελεύθερου κειμένου. Επί πλέον, στην τελευταία σελίδα θα έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε όποια πρόταση θέλετε. Απλά παρακαλώ να μείνετε πιστές/οί στο «λακωνίζειν» και να μην ξεφύγετε από το θέμα μας: «Εκπροσώπηση στο Συνέδριο και Καταστατικό» [Θέσεις και Μανιφέστο του ΜέΡΑ25 θα συζητηθούν σε άλλο πλαίσιο.]

Δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε όλες τις ενότητες με τη μία. Μπορείτε, εφόσον το επιθυμείτε, να συμπληρώσετε μία η περισσότερες ενότητες τώρα και να επιστρέψετε αργότερα ώστε να ολοκληρώσετε την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.

Σημαντική σημείωση: Το ερωτηματολόγιο τούτο δεν θα λειτουργήσει πλειοψηφικά (ως εάν να επρόκειτο για ψηφοφορία). Δηλαδή, αν κάποιες απαντήσεις πλειοψηφήσουν δεν σημαίνει ότι θα προκριθούν. Οι απαντήσεις παρέχονται στο πλαίσιο διαβούλευσης αλλά οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά από πρόταση της Διευρυμένης Σύσκεψης του ΜέΡΑ25 (ΠΓ, ΚΟ & ΟΕΣΚΕ) προς όλα τα μέλη του DiEM25 – σύμφωνα με τις Λειτουργικές Αρχές (Organising Principles) του DiEM25 του οποίου το ΜέΡΑ25 αποτελεί εκλογικό βραχίονα.

Το ΜέΡΑ25 δεν είναι «άλλο» ένα κόμμα. Είναι το πρώτο κόμμα που, όχι μόνο δραστηριοποιείται μέσω του DiEM25 σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και το κόμμα που συνδιαμορφώνεται από τα μέλη του.

Προχωράμε!

Συνοδοιπορικά

Γιάνης Βαρουφάκης

Εκ μέρους των κεντρικών οργάνων του ΜέΡΑ25 και της Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25


ΕΝΟΤΗΤΑ 1η – Εκπροσώπηση στο Συνέδριο

Πιστεύετε μέσα σε αυτούς θα πρέπει να υπάρξουν σύνεδροι (με ψήφο, όχι απλά παρατηρητές) που ορίζονται/εκλέγονται/κληρώνονται ως μέλη του DiEM25 εκτός Ελλάδας (που δεν είναι, προφανώς, μέλη του ΜέΡΑ25);

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η – Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων Συνεδρίου

Πριν την Συνδιάσκεψη της Πράγας του DiEM25 (του περασμένου Νοεμβρίου) κάθε μέλος μπορούσε να προτείνει ένα θέμα συζήτησης (με τεκμηρίωση) που θα προστίθετο στην Ημερήσια Διάταξη της συνδιάσκεψης. Κατόπιν, όλα τα μέλη είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ποια από αυτά τα θέματα άξιζε να συζητηθούν στη συνδιάσκεψη. Θέματα που πλειοψήφησαν προστίθενταν στην Ημερήσια Διάταξη.

Συμφωνείτε να γίνει κάτι αντίστοιχο με το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25;

Όλες οι τελικές αποφάσεις για θέσεις/καταστατικό/εκλογή οργάνων του ΜέΡΑ25 λαμβάνονται μέσα από καθολική ψηφοφορία των μελών του DiEM25 (πανευρωπαϊκά) – πρόκειται για την ριζοσπαστική καινοτομία του κόμματός μας. Πριν, όμως, φτάσει μια πρόταση στην καθολική ψηφοφορία, περνάει από τη διαδικασία διαβούλευσης της οποίας κορύφωση είναι το Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25. Παραδείγματος χάριν, θα μπορούσαμε να προκρίνουμε την εξής διαδικασία:

Η επικαιροποίηση της Διακήρυξης, μία Πολιτική Θέση (π.χ. για την Παιδεία) ή Άρθρο του Καταστατικού

  • Αν έλαβε πάνω από 2/3 των ψήφων των συνέδρων δεν τίθεται σε ξεχωριστή ψηφοφορία των μελών του DiEM25 αλλά προστίθεται στην πρόταση-πακέτο του Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 προς τα μέλη του DiEM25.
  • Αν έλαβε κάτω του 2/5 των ψήφων των συνέδρων, απορρίπτεται
  • Αν έλαβε μεταξύ 2/5 και 2/3 τότε τίθεται ξεχωριστά στην κρίση των μελών του DiEM25
  • Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου τα μέλη του DiEM25 ψηφίζουν ΝΑΙ/ΟΧΙ υπέρ/κατά της πρότασης-πακέτου του Συνεδρίου του ΜέΡΑ25
Συμφωνείτε με μια τέτοια διαδικασία;

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η – ΕΚΛΟΓΗ ΟΡΓΑΝΩΝ

Το ισχύον Καταστατικό ορίζει τη σύσταση Πολιτικής Επιτροπής 200 μελών, Πολιτικής Γραμματείας 8 μελών που εκλέγονται από την Πολιτική Επιτροπή, συν τον Γραμματέα. Δυστυχώς, λόγω πρόωρων εκλογών, δεν καταφέραμε ποτέ να ενεργοποιήσουμε την ΠΕ, ούτε και να προχωρήσουμε (ως οφείλαμε) στην εκλογή της ΠΕ ή της ΠΓ (που, σύμφωνα με το ισχύον Καταστατικό, διορίστηκε προσωρινά από το Εθνικό Συμβούλιο του DiEM25 Ελλάδας).


ΕΝΟΤΗΤΑ 4η – ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


ΕΝΟΤΗΤΑ 5η – ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η συμμετοχή σε τοπική ομάδα πρέπει να είναι υποχρεωτική για κάθε μέλος;
Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική συνδρομή μέλους;
Οι τοπικές πρέπει να έχουν όριο μελών, και μετά από έναν αριθμό να σπάνε σε δεύτερη;
Ανάμεσα στις τοπικές και τα κεντρικά όργανα πρέπει να υπάρχει νομαρχιακό ή/και περιφερειακό όργανο;
Πρέπει να υπάρχει όριο συμμετοχής σε όργανα και ομάδες (π.χ. 3);
Τα επαγγελματικά στελέχη του ΜέΡΑ25 μπορούν να εκλεγούν σε όργανα του κόμματος;
Οι βουλευτές μπορούν να εκλεγούν σε όργανα του κόμματος;

Ποιες πρέπει να είναι οι αρμοδιότητες,


ΕΝΟΤΗΤΑ 6η – ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ευχαριστούμε πολύ!