Υποψήφια Α' Θεσσαλονίκης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

ΘεσσαλονίκηΕλλάδα

Πρώην Αντιπρόεδρος Βουλής

Γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1959 από γονείς αγρότες. Από το 1978 κατοικεί στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Από νεαρή ηλικία συμμετείχε στους συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδικάτου Ιματισμού και Αναπληρώτρια Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από το 1978 και μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή τους και μέχρι το καλοκαίρι του 2015.


Τον Μάιο του 2014 συμμετείχε στις Περιφερειακές Εκλογές ως επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας και στις Περιφερειακές εκλογές του 2019 επανεκλέχθηκε Περιφερειακή Σύμβουλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ως επικεφαλής της Παράταξης ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.


Τον Μάιο του 2012 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ και επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Ήταν Γ¨ Αντιπρόεδρος της Βουλής μέχρι και το καλοκαίρι του 2015.

Είχε αναπτύξει πλούσια δράση στη Βουλή, έχοντας αναλάβει εισηγήτρια σε νομοσχέδια και πραγματοποιώντας σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων για εργασιακά ζητήματα, προβλήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το καλοκαίρι του 2015, ψήφισε ΟΧΙ στα προαπαιτούμενα της Τρόικα, ΟΧΙ στο 3ο μνημόνιο και αποχώρησε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, συγκροτώντας μαζί και με άλλους βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν, τη Λαϊκή Ενότητα.

Σήμερα, είναι μέλος του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας.